Tuesday, May 28, 2013

Критична маса #13: Скопје на точак, големо да растеш!

Датум: 29.05.2013
Тргнување: 17:30, паркинг кај Веро Центар

Забава: 19:00, на платото пред МКЦ

Промотивни материјали: линк.
Facebook настан: линк.
Рута: линк.

Известување до медиуми: линк.


постерот за КМ 13


1 година од првата Критична маса во Скопје.
12 заеднички возења, 12 различни теми и неколку директни акции. 


Посочувајќи на проблемите во Скопје и предностите од возењето точак, стотици граѓани возеа заедно, покажуваа дека постојат и дека Скопје мора да обрне внимание и на велосипедскиот сообраќај!

Илјадници граѓани на најразличен начин изразија поддршка на желбите за подобри услови за возење точак!

Дојдете повторно и оваа среда на роденденската критична маса, повторно да се повозиме заедно и да го славиме возењето точак! 

Облечете ги највеселите и најшарените партали што ги имате во вашиот шкаф. Земете свирчиња, вувузели, балони, транспаренти. Земете ја целата позитивна енергија со вас и фиксирајте ја насмевката на вашите лица, because it's party time! :D

Тргнуваме во 17.30 од паркингот до Веро Центар, а завршуваме околу 19:00 пред МКЦ, каде што ќе има журка! Па роденден ли е, што ли е? :)

Пред МКЦ ќе не' чекаат:

- Фонија
- Човекот од Хром ака ЛД Пистолеро, Љупа Д Џон ака Ѓон, Вселенковци и Гоце САФ


Патeката ќе не' прошета до Лисиче и назад по булевари, улици и сокачиња по кои многумина од нас никогаш не поминале. Тука патеката подетално:View Критична маса - Скопје на точак #13 - роденденска in a larger map


Добредојдени се сите кои возат точак и сите кои ја поддржуваат желбата за почист, порелаксиран и поубав град. 


Нека заѕвонат 1000 ѕвончиња за подобар вело-град!

Да покажеме дека не’ има многу и да растеме, отворајќи простор за уште поактивна година со поголема критична маса!

Скопје на точак, големо да растеш!


*Внимавајте на себе и на другите.
*Секој учесник вози на своја одговорност.

Friday, May 24, 2013

Бањане, Скопско

Кратка  рута од околу 30 километри.
Гледавме да го искористиме времето, бидејќи не врнеше па се решивме за возење до Бањане.
Тргнавме од Ѓорче, па Волково, низ Орман преку Лепенец до Бразда, Глуво, Чучер- Сандево па Бањане.

10 минутно искачување до каменоломот, после тоа следеше убава удолница до село Бразда

Патот беше асфалтиран на делови со дупки, на делови со песок поради што удолницата беше ризично со мазни гуми. Плус и камиони прелетуваат на 5 минути, препорачуваме внимателно возење.
Археопаркот, Бразда
Улица Тоше Проески во село Глуво

Свежо асфалтиран пат, милина за возење

Време за одмор и закуска, краставица.

Одмор во Горњане па после тоа патот назад

Стариот мост
Новиот мост преку кој се поминува Лепенец

Поминавме убав без разлика на тоа што возењето беше кратко.

Tuesday, May 14, 2013

#4 Невреме


    Го погодив времето за возење...